Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

carne

f
1 anat [tejidos] carn.
2 [cuerpo] carn. La resurrección de la carne, la resurrecció de la carn.
3 [comestible] carn, tall m. Carne de cordero, de ternera, carn de xai, de vedella. Comer la carne, menjar-se el tall.
4 [de los frutos] carn, polpa.
5 [dulce] confitura [sòlida].
6 amer [de un tronco de árbol] cor m.
7 carne blanca carn blanca.
8 carne cediza [podrida] carnum.
9 carne de caballo min bornita.
10 carne de cañón fig carn de canó.
11 carne de gallina fig pell de gallina.
12 carne de membrillo codonyat.
13 carne de pelo carn de pèl.
14 carne de pluma carn de ploma.
15 carne magra carn magra.
16 carne mollar carn magra desossada.
17 carne picada carn picada (o capolada).
18 carne sin hueso fig carn sense ossos.
19 carne viciosa med fungositat.
20 carne viva carn viva, viu.
21 echar (o criar) carnes posar carn, engreixar-se.
22 echar (o poner) toda la carne en el asador fig posar tota la carn a la graella.
23 en carne viva [despojada de piel] en carn viva.
24 en carne viva fig irritable, extraordinàriament sensible, hiperemotiu.
25 en carne viva [recuerdo] viu. Tiene su recuerdo en carne viva, té el seu record molt viu.
26 en carnes vivas fig [en cueros] en pèl.
27 hacer carne p fr [los animales carniceros] fer carn.
28 hacer carne fig, fam i p fr [tener efectividad] fer impacte.
29 herir en carne viva fig tocar el viu.
30 metido (o metidito) en carnes [gordo] de bons palpissos (o sagins), de bones penques, amb cara de bon any.
31 no ser ni carne ni pescado no ésser ni carn ni peix.
32 ser uno de carne y huesos ésser algú de carn (o de carn i ossos).
33 ser uña y carne fig ésser carn i ungla.
34 temblarle a uno las carnes fig i fam [tener miedo] tremolar a algú les cames de por.
Enciclopèdia Catalana
Abreviacions